Uw nieuwe woning in 10 stappen

Wilt u verhuizen of bent u op zoek naar uw eerste eigen huis? Ga dan van start met het maken van een verhuisplan. Een dergelijk plan is handig, want u houdt daarmee het overzicht en u vergeet niets.

In een verhuisplan schrijft u alles op wat u wilt, wat mogelijk is en waar u op moet letten. U kunt hiervoor de onderstaande indeling gebruiken. Wij hebben voor u wat handige informatie op een rij gezet.

Stap 1 – Opstellen profiel nieuwe woning

Noteer alle eisen waar uw nieuwe huis aan moet voldoen. De grootte, aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwperiode, soort plaats, regio in Nederland, voorzieningenniveau, type samenleving, bereikbaarheid, staat van onderhoud, etc.

Stap 2 – Breng uw financiële mogelijkheden in kaart

Uw nieuwe woning moet niet alleen passen bij uw smaak, maar ook bij uw budget. U kunt hiervoor op internet uw maximale hypotheek berekenen. Beter is het een afspraak met ons te maken over de mogelijkheden van uw hypotheek. Op basis van uw persoonlijke situatie kunnen we precies berekenen wat uw mogelijkheden zijn en komt u niet voor verrassingen te staan.

Stap 3 – Huizen top 10

De meeste mensen zoeken naar dat ene droomhuis. Toch is het handig om een Huizen top-10 op te stellen. Geef bij elk huis aan wat de plus- en minpunten zijn en geef aan hoe belangrijk u deze vindt. Door huizen te beoordelen kunt u beter aangeven wat u belangrijk vindt bij uw nieuwe woning.

Stap 4 – Huizen bekijken

Bezoek de huizen van uw huizen top-10. Rij voordat u een afspraak met de makelaar maakt altijd eerst eens langs de woning. Noteer daarbij goed wat uw eerste indruk is en wat u opvalt aan de omgeving.

Maak een afspraak met de makelaar en bezoek de woning. U kunt overwegen om zelf ook een makelaar of aankoopbegeleider mee te nemen. Noteer tijdens uw bezoek alle zaken die u opvallen en neem zoveel mogelijk maten op. Vergeet niet uw fotocamera mee te nemen om foto’s te maken van zaken die u nog eens rustig wilt bekijken.

Stap 5 – Huizen beoordelen

Beoordeel rustig de indrukken die u heeft opgedaan tijdens de bezichtigingen en de zaken die u daarbij heeft genoteerd. Zoek op internet eventueel extra informatie over de buurt of soortgelijke woningen die in de regio te koop staan. Stel uw top-3 samen.

Stap 6 – Onderhandelen

Ga nooit direct onderhandelen over de prijs van een woning, maar bereid u eerst goed voor. Geef bij elk huis uit uw top-3 aan wat u maximaal wilt betalen en onder welke voorwaarden, zoals datum van oplevering en zaken die u van de huidige bewoners wilt overnemen. Zodra u dit weet kunt u gaan onderhandelen.

Stap 7 – Koopovereenkomst

Het is gelukt, u heeft uw droomhuis voor een aantrekkelijke prijs gevonden. De makelaar zal een koopovereenkomst opstellen en u uitnodigen om deze te ondertekenen. Vraag de makelaar eerst een kopie van het koopcontract en bespreek deze met ons kantoor. Wij kunnen u dan gelijk vertellen of de uiteindelijke financiering van uw woning mogelijk is.

Stap 8 – Hypotheek aanvragen

Nadat u de koopovereenkomst heeft ondertekend, zal ons kantoor uw hypotheek aanvragen en benodigde verzekeringen voor u regelen.

Stap 9 – Oplevering

Vlak voordat u naar de notaris gaat voor de ondertekening van de eigendomsakte, levert de makelaar de woning aan u op. Hij loopt samen u door de woning heen en bekijkt of de vorige bewoners de zaken zoals afgesproken hebben opgeleverd.

Stap 10 – Notaris

Het huis is pas echt van u als de akte van levering en hypotheekakte bij de notaris zijn gepasseerd. U krijgt hiervan vooraf een kopie toegestuurd. Neem deze kopie mee naar ons kantoor, dan kunnen wij u helpen bij de controle hiervan.

Nadat u de akte(s) heeft ondertekend bent u eigenaar van uw nieuwe woning.

Wilt u een nieuwe woning? Neem dan contact met ons op voor uw hypotheek.

Inschrijven

Direct registreren?